Sıradan Karşılaşmalar

Karakterlerin oyunun başında kendilerinden bahsederek oyuna başlaması ve dördüncü duvarın olmamasıyla seyircilere bunun sadece bir oyun olduğunu söylüyor olsa da, oyun olarak kabul etsek bile, karakterler ve motivasyonları, karakterlerin davranışlarıyla uyumlu değildi.

Anne ve babasını küçük yaşta kaybetmiş, tüm zorluklara rağmen tıp okumuş, kitap okumayı ve film izlemeyi seven, Truffaut filmleri hayranı ve doktor olmasına rağmen, daha birkaç gün önce tanıştığı adama hastalığı hakkında hiçbir söyleyemeyip sessizce kalkıp giden bir karakter? Sonrasında mektup gönderip? Onkolojiye git? Diyor?

Babasıyla ilişkisi iyi olmayan, okumak için büyükşehire gitmiş ve orada kalmış, iş bulmuş, film çekmek gibi bir hayali olan, Truffaut hayranı, zaman kavramı hakkında düşünüp bir çıkarım yapmış, annesiyle sigara içerken anlaşabildiği üzerine bir şeyler söyleyebilen bir karakter ve ne yazması gerektiği konusunda aydınlanmasına sebep olan şey, bir doktorun ona ‘kendini yaz’ demesi?

karakterlerin geçmişinde kim olduklarıyla, bizim oyunda gördüğümüz davranışları arasında uyuşmazlık söz konusu. Geçmişi bu olan karakterlerin, dünyaya bu kadar korkak bakan, farkındalığı düşük, basit bir tavsiyeyle hayatına yön verecek insanlar olmaması gerekir. Hele bu insanların 35 yaşında olduğunu düşündüğümüzde…

Böyle bir uyuşmazlık söz konusuyken de, karakterler öyle büyük konular üzerine, öyle beylik laflar ediyorlar ki, hayatın sırrına erişmiş insanlar dersin.

Bunları, her şey siyah beyazdır, insanlar zıtlıklar barındırmaz sığlığıyla söylemiyorum. Fakat karakterlerin sahip olduğunu düşündüğümüz tecrübe-olgunluklarıyla davranışların zıtlığı eşyanın tabiatına ters.

Oyun başta akıcı başlasa da bir aşamadan sonra aynı yerde dönüp dolaşan, bir şeyler anlatmaya çalışırken bocalayan, karakterlerin iç dünyasında kendiyle olan konuşmalarının fazlaca uzadığı ve oyun kısa olmasına rağmen bir noktada sıkan bir hâl alıyor. Buluşmak için konuştukları sahnede birbirlerine yaptıkları kur-cilve çok klişeydi. Yaratılan bu iki karakterine daha derinlikli bir ilişki içinde bulunmasını beklerdim. Bunun için çabalayan ama başaramayan bir oyun.

Önerilen Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir