Halklar, içinde yaşadığı toprak sınırları dahilinde, demokrasi aracılığıyla seçtiği iktidarlara, devletin gücünü teslim ederek, önceden belirlenen yasalar çerçevesinde hareket etmesini ve hem can ve mal güvenliklerinin hem de adaletin sağlanmasını talep eder. Kağıt üzerinde kusursuz gibi görünen bu sistem, pratikte hiçbir zaman kusursuz işlemez ve iktidar devlet imkanlarıyla, yetki aldığı halkın aleyhine kararlar verir. Demokrasi, güçlü ile güçsüzün aynı masada oturup birbirini dinleyerek, halkın çıkarına uygun olacak kararların alınmasının barışçıl bir şekilde gerçekleşmesinin teminatıdır. Ya da biz öyle olduğuna inandırılmışızdır.
Halkların refah seviyesi yükseldikçe (refah derken kast ettiğim maslow’un ihtiyaçlar pramidinin beşinci katına ne kadar yaklaşılmışsa) sorgulayıcılıkları artar ve olgunlaşmış bir demokraside yaşıyorlarsa, devlet imkanlarına sahip iktidardan kendi haklarının ihlal edilmemesini talep ederler. İktidarlarsa, her ne kadar demokratik bir toplum olsa da, halkın daha uysal olması için politikalar yürütür. Demokrasi en temelinde bu gerilim üzerine kurulu, halkın ve devletin karşılıklı haklar savaşının barışçıl(?) bir yöntemidir. Büyük kaosların yaşandığı dönemlerse devletin en çok, halkın kendisinin de talebiyle, haklarını genişlettiği ve halkı iyiliklerine olacağını söyleyerek manipüle etmesine en müsait zamanlardır.
Oyun tam da bu gerilimin had safhaya çıktığı bir ortamda, gerçek bir olaydan yola çıkarak, devlet, iktidar, muhalefet, toplum ilişkisini iklim aktivisti, sorgulayan bir çift aracılığıyla irdeler. Bunu da, Rousseau’nun toplum sözleşmesinden, Hobbes’un birey-toplum anlayışına; Michel Foucault’nun biyosiyasetinden günümüz alternatif sağına atıfta bulunarak yapıyor.
Noah’nın (Nuh’un) kendi evine, devletin ya da veri toplayan sosyal medya mecralarının herhangi bir veri toplama aletini evine sokmaması, bunları eleştirmesi, karısının başta onu anlayamıyorken, ilerleyen süreçte aynı düşünmeye başlaması, Noah’nın sosyal medya üzerinden düşüncelerini paylaşarak kendine taraftar toplaması ve pandemi döneminde, dışarıda tufan varken, büyük kapanmanın gerçekleşmesi, Nuh Peygamber’in hikayesine fazlasıyla benzemekte.
Fakat buradaki Nuh, sonsuz kudret sahibi bir tanrının buyruğunu yerine getirmeye çalışan bir peygamber değil, sonsuz kudret sahibi bir devlete karşı çıkan ve esrarengiz bir biçimde öldürülen bir muhalif.
Oyun bu anlamda, baştan sona, bildiklerimizi ve emin olduklarımızı sorgulatan; hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını gösteren; metin olarak çok güçlü; oyunculukların harika olduğu; sahne ve müzikleriyle keyifli bir 120 dakika geçirmenizi sağlayan bir eser.